Welke communicatietrends zijn belangrijk in 2013? Iedere dag komen er nieuwe communicatiemiddelen bij, maar welke grote lijnen kun je herkennen?
Ondernemen is inspelen op al die ontwikkelingen. In dit artikel delen we de trends zoals wij ze nu zien. Vraag je af wat dat voor jouw business betekent. Maar we horen ook graag welke veranderingen jij in je omgeving ziet. Want daar leren wij ook weer van!
Bedrijven merken dat hun oude interruptie-marketing niet meer werkt. De zoekende en twitterende consument heeft het heft in handen. De combinatie van smartphone en social media hebben ervoor gezorgd dat het delen van informatie in een mum van tijd gebeurd is. Mensen blokken ouderwetse reclameboodschappen meer en meer af. De consument is baas over zijn eigen tijd, eigen contacten, eigen informatie. Met hetzelfde gemak surft een consument op zijn iPad naar een webshop, waarna hij op z’n gemak een tijdschrift gaat lezen. De veranderingen gaan snel, maar zijn ook onvoorspelbaar: wie had gedacht dat er met de opkomst van internet en mobiele devices nog kranten zouden bestaan?
Nooit verwacht: klanten bestellen zelfs mode en schoenen via internet. Het gezellige shoppen, het samen passen, voelen en ruiken aan de nieuwste fashion en mode was toch altijd voorbehouden aan onze lokale winkels? Niets is minder waar. Zalando, H&M, Cafe Omoda: ze bieden klanten het gemak om vanaf de bank te bestellen èn te retourneren (en accepteren dat 50% van de bestellingen retour komen). En breken zo een onverwachte markt open en breken met de mythe dat webshop levensvatbaar zijn omdat ze een lage prijs hebben.
Voorbeelden:
Privacy? Nee, daar doet niemand meer aan. Wil je weten wie ik ben en wat ik vandaag deed? Kijk op mijn Facebook, Twitter, Foursquare of LinkedIn. Albert Heijn weet precies welke boodschappen ik deed. En online blijf ik maar advertenties over vakanties in Italië zien, omdat ik nu eenmaal daarna op zoek was. En vind ik het prima als Coolblue me een aanbieding stuurt omdat ik kennelijk een iPad-hoesje heb achtergelaten in hun winkelwagentje. En ik accepteer het. Ik doe geen moeite om af te melden en cookies laat ik lekker aan staan. En daardoor weten veel bedrijven zó veel van mij zodat ze zeer gericht aanbiedingen kunnen doen.Mensen willen persoonlijke informatie best delen als ze daar meerwaarde van inzien. ‘Je mag van me weten dat ik voornemens ben om een stedentrip te boeken in oktober, als je me belooft mooie aanbiedingen te sturen en als je me belooft me verder niet lastig te vallen.’
Trends/voorbeelden:
Informatie is overal beschikbaar en we verwachten het ook. Kinderen groeien op en leren al snel dat foto’s, video’s en informatie op alle apparateren overal ter wereld opgeroepen kunnen worden.
Een voorbeeld uit eigen ervaring. Het was een vurige wens van me om muziek vanaf Spotify over mijn stereo te loodsen. Dat lukte niet op mijn verouderde microset. Mijn zoektocht startte met Google: wat moest ik hebben; een midiset, een home cinema set of een losse receiver en dvd-speler? Vele vergelijkingswebsites verder wist ik dat het een uitgebreide home cinema set moest worden. Dus ik op pad naar een aantal winkels om te voelen, ruiken en kijken. Daar kwam ik tot een selectie van een aantal merken, waarna ik thuis op internet verder zocht om gebruikerservaringen te lezen. Op enig moment kwam ik op website van een leverancier, waarna ik dacht: dat moet ik niet hebben -dat is commerciële prietpraat- en klikte binnen één seconde op de backtoets. Waarna ik me realiseerde dat dit de éérste geregiseerde communicatie-uiting van één van de leveranciers was. (Overigens heb ik mijn set uiteindelijk in de winkel gekocht.)
Ze shoppen, zoeken informatie, wisselen ervaringen uit of willen een vraag stellen als het hun uitkomt en op de manier die op dat moment binnen handbereik is. Wehkamp verwacht dat in 2015 het aantal bestellingen voor 50% via een mobiel toestel zal komen. 50%!
De hype van social media is voorbij; het is deel geworden van ons leven. Niet de techniek, de tips en trucs staan centraal, maar de interactie tussen mensen: dát is social. Veel bedrijven gebruiken social media echter nog vanuit een oude zendstrategie. Mensen ergeren zich aan deze interruptiepraktijken en haken af in het gebruik van bepaalde sociale netwerken. Een tegentrend dus.Zakendoen wordt weer persoonlijk; het merk worden de mensen en de mensen staan centraal. Het kan ook niet anders, want een massamarketing op televisie die niet wordt ondersteund door de mensen van het merk verkeerde verwachtingen en slechte recenties.
Mensen kunnen echt zeer betrokken zijn bij zaken die hen persoonlijk interesseren. Dat kan de buurtvereniging, de voetbalvereniging zijn of een merk waar ze zich mee identificeren. Ze zijn vaak bereid om daar tijd in te steken zonder dat ze daar iets voor terug krijgen. Ze willen een ècht verhaal zien, iets beleven, meemaken. Ze willen erbij horen en dit delen met mensen die gelijkgestemd zijn Tegelijkertijd zie je dat mensen onverschillig kunnen zijn over zaken die net iets buiten hun eigen omgeving liggen.
Voorbeelden:
We delen onze inzichten in deze communicatietrends over 2013 graag met jou. Ondernemen is immers inspelen op al die ontwikkelingen. Laat ons weten welke veranderingen jij in je omgeving ziet en wat dat voor jouw business betekent!
Vorige week mocht ik meedoen aan het BOB Debat over Big Data, georganiseerd door Regio Business. Een onderwerp dat zeer actueel is en veelbesproken. Maar hoe wordt het vandaag de dag nu praktisch inge...
Hoe kun je als bedrijf of merk onderscheidend communiceren terwijl jouw klant zich afschermt van alle reclame-uitingen? In ons verhaal 'Wat is jouw steentje' laten we onze visie hierop zien. Dit verha...