05 november 2013
responsive-design

Maakten we vroeger alleen maar gebruik van een computer voor het internetten. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone of een tablet thuis liggen. Of wat te denken van de SmartTV’s of zelfs gameconsoles waarmee je het internet op kan. Voor de bezoeker van je website zijn er legio aan apparaten beschikbaar om je website te bezoeken. Echter is je website daar nog wel op berekend?

Zestig procent van de gebruikers die ontevreden is over je website na een eerste bezoek keert niet meer terug. En omdat we niet vooraf weten of je website wordt bezocht via een desktop, mobile of tablet is het verstandig om te kijken of de gebruiker op ieder apparaat wel de juiste gebruikerservaring wordt geboden.

Responsive Design: Wat is het?

Met de ontwikkelingen de laatste jaren is het aantal apparaten en schermresoluties zo groot geworden dat we niet langer websites kunnen ontwerpen voor slechts één schermresolutie. Bij ontwerp en realisatie moeten we er rekening mee houden dat een website later niet alleen op een desktop zal worden bekeken, maar mogelijk ook op een tablet of smartphone. Responsive design gaat uit van een basis waarbij elementen te herschikken zijn afhankelijk van de schermresolutie waarop de website wordt bekeken.

Om dat te duiden een voorbeeld van een website met responsive design weergegeven op 3 verschillende apparaten.

gateway-bank-rwd2

Door gebruik van responsive design zien we dat de inhoud van de website meeschaalt naar de weergave van het apparaat. Vergelijk dat maar eens met je eigen website. Doe de test op http://www.quirktools.com/screenfly en kijk eens hoe jouw website toont bij gebruik op andere apparaten. En bedenk daarbij, een negatieve gebruikerservaring kan je mogelijk nu al dagelijks klanten kosten.

Responsive Design: Wat zijn de voordelen?

Laten we een punt voorop stellen. Als je al een website hebt en deze is niet responsive zal het ombouwen van je website naar een responsive website wel de nodige kosten met zich meebrengen. Je website is dan wel future-proof en er zijn nog andere voordelen;

  • Mocht je in het verleden al eens hebben gekeken naar een mobiele website, naast je gewone website. Dat is niet langer nodig, bij realisatie van een responsive website kan met alle schermafmetingen rekening worden gehouden. Je hoeft dus niet ook nog eens een aparte website voor tablet gebruik te ontwikkelen. Wanneer er in de toekomst nieuwe apparaten komen met andere eisen is het ook veel makkelijker om je responsive site hierop aan te passen. De ontwikkelkosten zijn dan ook veel lager als wanneer je een nieuwe website zou realiseren.
  • Het beheer van je website wordt ook een stuk eenvoudiger als wanneer je een desktop website en een mobiele website zou hebben. Je hebt maar een beheersysteem nodig waar je alles in kan aanpassen. Op basis van het apparaat wat je gebruiker gebruikt die de website bezoekt wordt de benodigde content getoond.
  • Getoonde informatie kan per apparaat (desktop/tablet/smartphone) anders zijn. Het is namelijk wel zo handig als ik je website bezoek op mijn mobiel ik makkelijk de contactgegevens kan inzien en enkele basisinformatie. Kijk ik echter via mijn desktop wil ik meer mogelijkheden zien en bijvoorbeeld ook mogelijkheid hebben om te bestellen. In responsive design kunnen we ervoor kiezen om elementen afhankelijk van het apparaat waarop de website wordt bekeken prominenter te maken of weg te laten. Het resultaat, de meest optimale gebruikerservaring.

Responsive design: moet ik er ook mee aan de slag?

Voordat je al meteen het offertetraject opstart om te kijken wie je responsive site kan gaan bouwen is het goed eerst even te bekijken of een responsive site ook voor jou van nut is.

De eerste stap daarin is het krijgen van inzicht. Heb je momenteel al Google Analytics voor je website geïnstalleerd? Wanneer je zelf toegang hebt, kijk hier eens in rond. Heb je dat niet, vraag het aan de partij die je website heeft gerealiseerd. In Google Analytics kun je vrij eenvoudig inzien hoeveel mensen je website de afgelopen tijd hebben bekeken via een smartphone of tablet. Over het algemeen zien we dat de afgelopen jaren het mobiel gebruik is toegenomen van 3 naar 20%. De groei is er nog lang niet uit. Bekijk eens hoe vaak jouw website wordt bezocht door gebruikers met een smartphone.

Een andere stap is om eens te kijken hoe je website er nu uitziet op verschillende apparaten. De website http://www.quirktools.com/screenfly die ik eerder aanhaalde kan hier in helpen.

Wordt jouw website momenteel ook door ca. 20% mobiel bezocht en heb je nog geen responsive of een mobiele website? Neem het dan zeker eens in overweging. Bedenk wel als 60% van je gebruikers niet terugkeert wanneer ze geen goede gebruikerservaring hebben en 20% je website via mobile bezoekt praten we over 12% van al je website bezoeken. Een aantal wat in de toekomst alleen nog maar verder toe gaat nemen.

Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden van responsive design voor jouw website of vragen hebben wat wij hierin voor je kunnen betekenen? Neem eens contact met mij op. Ik praat je graag verder bij!

Gerelateerde berichten

Hoe is het gesteld met de usability van jouw site? Doe de test!

26/06

De gebruiksvriendelijkheid (ookwel usability genoemd) van je website is van essentieel belang om resultaat te bereiken. In het traject van de realisatie van je website is het verstandig usability in i...

artikel lezen

De usabilitytest met gebruikers, hoe pak je dat aan? 5 tips!

03/07

Ga je zelf een usability test uitvoeren? Hoe pak je het dan precies aan? Waar moet je rekening mee houden en wat moet je vooral niet doen. Ik geef je 5 tips zodat je zelf aan de slag kunt!

artikel lezen
Voorwaarden Disclaimer Privacyverklaring
Sluiten