10 augustus 2015
Schermafbeelding 2015-08-10 om 14.48.10

Sinds het moment dat het mogelijk is om contact op te nemen via een website gebruiken spammers de contactmogelijkheid om jou spam te sturen. Maar hoe voorkom je dat er spam op je mailadres binnenkomt? Vaak zijn spammails afkomstig van een formulier binnen je website. Gelukkig is het goed mogelijk om je formulieren te beveiligen tegen deze spam. En nee, gelukkig is de CAPTCHA code al lang niet meer de enige oplossing.

De CAPTCHA code, wat was dat ook alweer?

Captcha-Comic21

De CAPTCHA code is een beveiligingscode welke we in veel formulieren terugzien waarmee men moet aantonen geen robot te zijn. Kenmerkend aan de CAPTCHA code zijn de letters of cijfers welke doorstreept zijn, van achtergrond voorzien of golvend gezet. Was de CAPTCHA code in eerste instantie een goede beveiliging, tegenwoordig zien we steeds vaker dat robots in staat zijn CAPTCHA codes te kraken. Wat dan wel helpt? De inzet van moeilijkere CAPTCHA codes, maar vaak kunnen wij die zelf ook niet meer ontcijferen.

Alternatieven voor de CAPTCHA code

Tijdscontrole in formulieren: Robots staan er om bekend dat ze snel zijn. Middels een tijdscontrole kan worden gekeken hoe lang erover wordt gedaan om een formulier in te vullen. Ligt dit bijvoorbeeld onder de 5 seconden kan de invulactie als spam worden geblokkeerd.
Het stellen van simpele vragen: Het nadeel van een CAPTCHA code is dat het antwoord in de afbeelding aanwezig is. Het stellen van een simpele vraag kan dit probleem oplossen. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel is 5 + 2.
De verborgen vraag: Robots hebben de eigenschap dat ze iedere vraag binnen een formulier willen beantwoorden. Bij ontwikkeling van een formulier kan er dus naar worden gekeken om een verborgen veld te plaatsen. Een bezoeker van je website zal dit veld niet zien. Een robot daarentegen wel. Bij de ontwikkeling wordt ervoor gekozen om dit veld een naam mee te geven zodat een robot denkt dat dit een verplicht veld is. Als het systeem vervolgens ziet dat dit bij een aanvraag is ingevuld kan de aanvraag als spam worden gemarkeerd.
Blacklist services: Er zijn anti-spam diensten welke de mogelijkheid te bieden om een verzonden formulier eerst te controleren. Er wordt dan gekeken naar het IP-adres welke het formulier heeft verzonden. Komt deze voor op de blacklist als zijnde een IP-adres wat eerder spam heeft verstuurd kan het bericht worden geblokkeerd.

Spam op je e-mail maar geen contactformulier?

Helaas is het ook nog mogelijk dat je spam op je e-mailadres ontvangt terwijl er op je website geen sprake is van een contactformulier. Daar zijn diverse oorzaken voor. Helaas is niet overal een oplossing voor, maar mogelijk kunnen onderstaande tips je verder helpen.

Je e-mailadres staat nog wel op je website: Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar als je een website hebt staat je e-mailadres er mogelijk wel ergens op. Spammers kunnen dit adres terugvinden en vervolgens spamberichten sturen. Je kan het spammers bemoeilijken door je adres in code om te zetten. Internetbrowsers kunnen je adres dan nog wel lezen, robots die spammers gebruiken vaak al niet meer. Je kan je e-mailadres hier naar code omzetten.

Je e-mailadres heeft in het verleden spam verzonden: Mogelijk draait je website op Wordpress en is deze in het verleden gehacked? In dat geval is er een grote kans dat je e-mailadres in die periode spammails heeft verzonden. Je bent daardoor op zoveel lijsten van spammers terecht gekomen dat je spammails blijft ontvangen. Na verloop van tijd zal dit gelukkig wel afnemen. Je kan aanvallen van hackers op je website of e-mailadres altijd beperken. Hoe?

  • Zorg ervoor dat je wachtwoord niet eenvoudig te kraken is. Moeite om een complex wachtwoord op te stellen? Kijk dan hier; Strong Random Password Generator
  • Laat je Wordpress installatie regelmatig updaten. Een verouderde versie van Wordpress kan gevoelig zijn voor aanvallen van hackers. Let ook op het gebruik van verouderde plugins welke niet meer worden bijgewerkt. Deze kunnen ook problemen veroorzaken.
  • Ga zorgvuldig om met je inloggegevens. Geef niet zomaar iedereen je gegevens en zorg er ook vooral voor dat je uitlogt voor diensten wanneer je deze niet meer nodig hebt.
  • Klik geen mails aan welke je niet vertrouwd. Er zijn tegenwoordig helaas genoeg voorbeelden te vinden van Phishing. Een vorm van fraude waarbij men door echt lijkende mails van instanties probeert gegevens van een gebruiker te achterhalen. In sommige gevallen worden deze gegevens doorverkocht aan partijen welke weer spam mails verzenden.

Installeer een spamfilter: Heb je al te maken met spam? Het kan altijd helpen om een spamfilter te installeren om de spam te verminderen. Informeer hiervoor altijd bij de partij welke de e-mail beheert.

Hebben we daarmee het spam probleem volledig opgelost? Nee, want kwaadwillenden vinden altijd wel weer een weg om alsnog spam te versturen. Heb je last van spam? Neem dan altijd contact op met je ICT partij. Spam is nooit helemaal te voorkomen, maar het is zeker altijd te verminderen!

Gerelateerde berichten

Je E-mailhandtekening: Instellen en gebruiken

24/04

Kijkende naar alle ontwikkelingen die plaats vinden op vlak van online is het schokkend om te zien hoe weinig je kan met een e-mailhandtekening. Sterker nog, het instellen van enkele eenvoudige functi...

artikel lezen

Problemen met e-mail: Oplossingen en tips bij veel voorkomende frustraties

29/01

Heb je een website voor je bedrijf dan heb je vast ook een of meerdere e-mailadressen daaraan gekoppeld. Het instellen en de werking van deze e-mailaccounts kan nog wel eens een drama zijn.

In dit arti...

artikel lezen
Voorwaarden Disclaimer Privacyverklaring
Sluiten