23 juni 2014

Loop jij wel eens door het bos? En geniet jij ook zo van de zonnestralen door de bomen? Leg ze vast!. In eerdere artikelen heb ik al over natuurfotografie geschreven, maar nu wil ik dit specifieke punt even belichten. Als je zonnestralen goed gebruikt door ze achter een object zoals een boom te plaatsen, voegen ze heel veel sfeer toe aan jouw foto.

VZ_DSC1471

Vierhouten op de Veluwe foto 1

De zon moet uiteraard niet op het hoogste punt van de dag staan(maar dat moet eigenlijk nooit als je in de natuur fotografeert). In de ochtend of avond heb je de grootste kans op zonnestralen. Zeker als het buiten een beetje vochtig is, zoals in de Biesbos of stoffig zoals op de Veluwe.

VZ_DSC1473

en een paar stappen opzij gezet voor foto 2

Het lage standpunt van het zonlicht weerkaatst dan duidelijk zichtbaar op allerlei vocht- en/of stofdeeltjes in de lucht. Omdat takken en blaadjes delen van het licht tegenhouden doet het zich voorkomen dat je zonnestralen vastlegt. Als de achtergrond dan ook nog eens donker is door bijvoorbeeld andere bomen of takken met bladeren heb je jouw perfecte foto al bijna gemaakt.
Zonnestralen zijn het mooist zichtbaar als je een zgn. tegenlicht opname maakt en de camera naar(tegen) de zon richt. Doe het op zo’n manier dat je de takken of de boomstam voor de zon positioneert. Door een stapje naar links of rechts te doen, of de camera wat hoger of lager te houden, componeer je jouw eigen beeld en fotografeer je de verborgen zon.

Zie hier de foto’s uit mijn serie (hoe kan het ook anders) “Verborgen zon” gemaakt in de Biesbos omgeving Hank/Werkendam.

Voordeel van de huidige technologie is dat iedereen een mooi kleurenscherm op de body heeft zitten en je direct resultaat ziet. Je zult in veel gevallen wel wat moeten onderbelichten omdat de lichtmeter van de camera “gefopt” wordt. Deze kiest zelf een instelling voor een algemene belichting waardoor de sfeer verloren gaat. Fotografeer je in de M-instelling: kies dan een iets snellere sluitertijd. Fotografeer je in de P-instelling: belicht dan met -1 stop of misschien wel -2 stoppen.

VZ_DSC1154

En als je heel veel geluk hebt kan je ook nog eens genieten van iriserende wolken

Als je nu nog twijfelt, maak dan een paar extra opnames met verschillende belichtingstijden en kijk dan thuis op de computer wat het beste resultaat geeft. Omdat we iedere dag verschillende lichtomstandigheden hebben “geeft deze opname geen garantie voor de foto die je een dag later maakt…..”.

Tenslotte een afbeelding waarbij een portretfoto met de verborgen zon gemaakt is.

VZ_DSC1108
Voorwaarden Disclaimer Privacyverklaring
Sluiten