15 augustus 2013

Regelmatig krijg ik de vraag welke fotocamera het beste is om aan te schaffen. Het huidige aanbod is zo groot dat de keuze niet eenvoudig is. In dit artikel geef ik tips om die keuze te vereenvoudigen. Natuurlijk met mijn eigen ervaring als uitgangspunt.

Om te beginnen raad ik aan om in ieder geval een camera aan te schaffen van een goed camera merk, zoals Nikon of Canon. Zij zijn al jaren specialist op dit gebied en hebben de nodige research verricht. Vaak zijn ze daardoor wel wat duurder dan merken die ook televisies of wasmachines in de markt zetten.

DSLR camera

Zelf heb ik destijds de keuze gemaakt voor een Nikon DSLR camera (Digital Single Lens Reflex), met name gezien de kwaliteit van de lenzen. Daarnaast kunnen deze lenzen bij overstap naar een nieuwe body zonder problemen gebruikt worden. Bij een Canon was dat destijds niet het geval, hoewel dat tegenwoordig ook geen issue meer schijnt te zijn. Als je een hele reeks lenzen hebt, is het op je portemonnee dus geen aanslag, als er een nieuwe Nikon body aangeschaft wordt.

Deze DSLR camera’s worden overwegend in de (semi)professionele fotografie gebruikt gezien de hoge aanschafkosten. Denk bij een eerste aanschaf aan enkele duizenden euro’s.

Nikon kom je vaak tegen bij de product-, reportage-, portret- en journalistieke fotografie terwijl de sportfotografen -nog- een voorkeur hebben voor Canon (kijk maar naar de witte/grijze lenzen die je bij sportwedstrijden ziet) omdat ze een nèt iets snellere scherpstelling hebben dan de andere merken. Inmiddels maakt Nikon daar een inhaalslag omdat deze weer betere resultaten geeft bij slechte lichtomstandigheden.

Nadeel van zo’n DSLR camera is dat je een aantal lenzen moet aanschaffen en dat het gewicht wat je mee moet torsen een behoorlijk aantal kilo’s kan zijn. Bij mijn laatste trip in de Alpen kwam ik inclusief statief op zo’n 14 kilo, die in/op de rugzak mee omhoog moest…

winter

Compact camera

Om niet altijd met deze zware spullen op pad te gaan heb ik voor andere doeleinden zoals vakantie, stedentrips en rondom huis een compact camera aangeschaft van Leica, uiteraard ook een goed cameramerk. In mijn geval een Leica V-Lux 4 omdat ik die ook geheel op eigen voorkeuren kan instellen(M-modus). Daarnaast heeft deze een groot zoombereik, grote beeldsensor en met 14 miljoen pixels meer als genoeg voor vergrotingen tot 40 x 50 cm. Evenals Nikon staat Leica bekend om hun geweldige kwaliteit lenzen. Met, voor mij ook nog eens grote voordeel, dat hij slechts 590 gram weegt. Plus een tasje, extra accu en wat opslagschijfjes ga ik met maar zo’n 700 gram op stap!

DSLR of Compact?

Welke camera kies je, DSLR of Compact? Mijn conclusie:

  • De aanschaf van een DSLR camera is geheel afhankelijk van budget, gebruiksdoel en persoonlijke voorkeur. Als je budget het niet toelaat is het beter geld uit te geven aan één of meer goede objectieven. De DSRL body is van minder belang. Over het merk van de camera heb ik al genoeg gezegd.
  • Fotografeer je veel op vakantie of rondom het huis, ga dan zeker voor een compact camera. Hierbij geldt “de keuze is reuze”.

En voor alles geldt: het is de fotograaf die het moet doen!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Of twijfel je nog over jouw camerakeuze? Reageer en ik help je graag!

Voorwaarden Disclaimer Privacyverklaring
Sluiten