11 februari 2020

Tot mijn verbazing ontdekte ik dat er online nog geen informatie bestaat waar je tips kan vinden voor de beste fotografie tijdens de carnaval. Het leek mij daarom een leuk idee om jullie wat handvatten te geven voor een kleurrijk fotomoment.

Zoals eerder beschreven in mijn blog over diafragma bepaald het diafragma de scherptediepte in een foto. Door te spelen met de diafragmawaarde(A) krijg je een volledig onscherpe achtergrond (vanaf 2.8 en lager) of juist, een volledig scherpe achtergrond(bij de meeste lenzen 22 en in sommige gevallen nog hoger). Dit geeft meteen de mogelijkheden aan om tot creatieve fotografie te komen.

De carnavals omgeving is het over het algemeen een bonte en drukke beleving. Om dan toch een mooi beeld te creëren móet je met het diafragma spelen. Kies voor een zo laag mogelijk diafragmagetal waardoor de achtergrond onscherp wordt en hetgeen waar je op gericht hebt mooi geïsoleerd wordt.

carnaval_DSC3328nw

Loopgroep in Terheijden (NB)

Dan geldt ook nog de regel “The less The More”: hoe minder hoe beter! Probeer je onderwerp nog meer te isoleren van de achtergrond door er zo dicht mogelijk bij te komen of in te zoomen. Pas bij inzoomen op: bij niet professionele lenzen zal je diafragma mee verschuiven waardoor je achtergrond scherper wordt. Beter is om even een paar passen naar voren te zetten.

Wil je binnen, bij een hossende menigte, eens een aparte foto maken? Beweeg dan ook je camera eens. Over het algemeen speelt het zich binnen af in een ruimte waar niet al teveel licht is. Stel je belichtingstijd(S) om te beginnen in op 1 seconde en je ISO-waarde op100 en kijk naar het resultaat. Is de foto onderbelicht, te donker, stel dan de tijd in op 1,5 seconden of stel je ISO op 200 of 400 in en kijk dan naar het resultaat. Speel dus even met diafragma/sluitertijd of ISO-waarde en je krijgt verrassende resultaten.

Fotografeer je de praalwagens, leg dan niet alleen het “kunstwerk” wat de bouwers van deze wagens gemaakt hebben vast, maar probeer een kenmerkend iets uit de omgeving mee te fotograferen. Zorg voor eigen creativiteit! Kies dus zorgvuldig je standpunt en zet even een paar stappen naar links of rechts. Je foto wordt er veel spannender door.

carnaval_DSC6378nw

Verstandig is het om je camera enigszins afgedekt te houden. Als je buiten fotografeert is er altijd wel een lolbroek die rondloopt met een waterpistool, of enigszins anders nattig goedje, die het leuk vindt jou te verrassen. Als je binnen fotografeert hoef ik je niet te vertellen dat er spetterend met het bekende troostrijke gele vocht wordt omgegaan.

Als allerlaatste wil ik je ook nog meegeven om mensen in hun waarde te laten. Maak geen te confronterende opnames en verspreid deze in geen geval op het internet. Dat kan je een hoop problemen voorkomen.

Voorwaarden Disclaimer Privacyverklaring
Sluiten