14 maart 2014

In dit eerste artikel een aantal tips en wetenswaardigheden voor het fotograferen van/op en in de bergen.

Meestal éénmaal per jaar trek ik er op uit naar Oostenrijk, nu al zo’n 10 jaar achter elkaar naar Lech en tussendoor nog enkele uitstapjes naar Zwitserland en de Dolomieten in Südtirol: “Der Berg ruft!”

Bij voorkeur eind september begin oktober met als voornaamste reden de kleurrijke omgeving.

bomen op berg1

Een mooie periode waar je zowel met zon, vorst als sneeuw geconfronteerd kan worden.

bomen op berg2

Door met name wisselende weersomstandigheden in die tijd van het jaar krijg je vaak sfeervolle beelden voor de lens. Het overgrote deel van die sfeer wordt bepaald door de lichtval op de bergen.

lichtinval1

Iets verder van Lech vind je Südtirol met een geweldig Sella massief. De bergen met een grote diversiteit weersomstandigheden geven aan ieder foto een eigen karakter.

bergtop in wolk1

Goed kijken en je compositie bepalen

Als je een berg fotografeert zal je in eerste instantie geneigd zijn om met een groothoeklens de gehele berg te vangen. Mijn tip is dan om dit vanuit een zo laag mogelijk standpunt te doen.

gletscher1

Leg die camera op een laag stuk rots en probeer een stuk voorgrond mee te nemen. Je zult zien dat je dan door de vertekening van een groothoeklens een indrukwekkende foto overhoudt. Ben je lopend/klimmend of met een lift omhoog gegaan, dan kan je de bergen ook vanuit dit hoge standpunt fotograferen.

lichtinval2

Probeer een mooie compositie te maken en maak, indien mogelijk, gebruik van het wolkendek. Vaak valt er ergens een lichtstreep door de wolken heen waardoor je een schitterend lichtspel kan vastleggen.

Veiligheid

Het belangrijkste zodra je de bergen intrekt is je eigen veiligheid. Naast passend schoeisel en kleding is het belangrijk om naar de weersvooruitzichten van die dag te luisteren. Luister naar regionale omroepen zoals Radio Vorarlberg / Antenne Vorarlberg of als je in Tirol zit naar Radio Tirol. Zij geven meestal tips. Van het ene op het andere moment kan het weer omslaan en een eenvoudige beklimming kan een megaprobleem worden met een letterlijk en figuurlijk hoog kostenplaatje.

bergredding1

Neem ook altijd raad aan van de lokale mensen als zij je bijvoorbeeld aanraden om voor een bepaald tijdstip weer af te dalen.

panorama1
Voorwaarden Disclaimer Privacyverklaring
Sluiten