18 maart 2014

In dit tweede berg artikel wederom een aantal tips en wetenswaardigheden voor het fotograferen van/op en in de bergen.

“Der Berg ruft!”

koe op berg

Is het een heldere dag, wat bijna alleen in koude periodes voorkomt, dan kan je wel tot een 60 à 100 kilometer ver kijken. Met F22 en hoger krijg je echt alle scherp voor een mooie panorama foto.

Fauna

Ga je ’s morgens vroeg op stap dan heb je ook nog kans dat je de fauna van het gebied goed kan fotograferen. Denk daarbij aan ree, steenbok, gems en als je net als ik heel veel geluk heb een zich opwarmende slang.

Ga je aan het eind van de dag nog even op stap of ben je dan nog ergens boven op de berg, geniet dan van de mooie zonsondergangen en luister in de bronsttijd(begin oktober) naar het geburrel van het edelhert.

Je waant je terug in de oertijd als je een aantal van die grote jongens bij elkaar te keer hoort gaan.

Vaak zul je tijdens een wandeling door de bergen ook het gefluit van de Alpenmarmot horen, het murmeltier. Als je de tijd hebt kan je ze heel dicht benaderen, speel het spel met ze mee:

Zodra je ontdekt hebt waar het beest zich bevindt ga je voorzichtig die kant op, kom je naar de zin van het murmeltier te dicht bij dan schiet deze zijn hol in. Voor jou een moment om weer een aantal meters in de buurt van het hol te komen, en dan is het wachten, wachten en nog eens wachten. Echter een murmeltier is redelijk nieuwsgierig en komt toch voorzichtig weer kijken. Blijf dan stil zitten en laat hem aan je wennen. Ga dan heel voorzichtig fotograferen. Zelf ben ik op deze manier binnen twee meter van het dier gekomen. Maar……… het kost tijd en de natuur kan je niet regisseren!

murmel1

Veiligheid

Ik kan het niet vaak genoeg vertellen: het belangrijkste zodra je de bergen intrekt is je eigen veiligheid. Naast passend schoeisel en kleding is het belangrijk om naar de weersvooruitzichten van die dag te luisteren. Luister naar regionale omroepen zoals een Radio Vorarlberg of Antenne. Zij geven meestal tips. Van het ene op het andere moment kan het weer omslaan en een eenvoudige beklimming kan een megaprobleem worden met een letterlijk en figuurlijk hoog kostenplaatje.

bergredding1

Neem ook altijd de raad aan van de lokale mensen als zij je bijvoorbeeld aanraden om voor een bepaald tijdstip weer af te dalen.

panorama1
Voorwaarden Disclaimer Privacyverklaring
Sluiten