Heb jij wel eens (offset)drukwerk besteld? Dan weet je dat je enorm veel keuzes ‘moet’ maken. Hoeveel grams papier? Welke papiersoort kies ik? Wat voor coating? Er is zoveel mogelijk! In mijn eerdere blog schreef ik over ‘specials’, verschillende manieren om jouw drukwerk nog meer te laten opvallen. Maar ik kreeg, naast de verschillende reacties, ook de vraag om eens uit te leggen wat nu precies offsetdrukken is. Dat leg ik graag uit.
Offsetdrukken bestaat al meer dan 100 jaar. Simpel gezegd: de ‘te drukken informatie’ komt door de plaatcilinder niet in aanraking met het papier. Vandaar ook de naam ‘offset’. Offsetdrukken is het meest geschikt voor grotere oplagen omdat het een bewerkelijk proces is. Het is en blijft een ambacht, zeg ik altijd maar. Ik werk vaak met de speedmaster van Heidelberg. Deze pers is voor vele opdrachten inzetbaar. En altijd met een hoog kwaliteitsniveau! Want daar staat Heidelberg om bekend. Wist je dat je met het drukken van briefpapier al gauw (met het totale proces dan) zo’n 3 tot 4 uur bezig bent? En dan heb ik het nog niet over de afwerking van het product. Denk aan het drogen en het schoonsnijden bijvoorbeeld. Om het zo compact mogelijk te houden beschrijf ik het proces in 5 stappen voor je.
Jouw ontwerp is klaar en je wilt het resultaat nu gaan overbrengen op papier. De eerste stap van het offsetdrukproces bestaat uit het maken van een digitaal bestand. Dit doen we in de studio met grafische programma’s als InDesign, Illustrator en Photoshop.
Het digitale bestand wordt via een laser belicht op een aluminium drukplaat. Deze drukplaat heeft een lichtgevoelige emulsie. Daarna wordt de plaat inline ontwikkeld/uitgespoeld. De emulsie blijft enkel achter op de belichte plaatsen.
Bij offsetdruk wordt gebruik gemaakt van het water-versus-vet principe. De plaat bevochtigen we met water waardoor de zones zonder afbeelding vochtig blijven en zo de inkt afstoten. De op de plaat belichte delen zullen wel inkt aannemen.
De drukvorm bestaat over het algemeen uit een dunne aluminium plaat waarop via fotografische weg een beeld is aangebracht. Om een afdruk te krijgen van deze offsetplaat moet deze eerst vochtig worden gemaakt. Alle niet-beeld-delen nemen dit vocht aan. Daarna wordt de vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte niet-beeld-delen de inkt afstoten, wordt deze alleen op de beelddelen opgenomen. De inkt wordt nu op een rubberdoek gedrukt. De rubberdoek druk het beeld dan vervolgens op het papier.
Om meerdere kleuren te drukken wordt in elke druktoren een andere kleur inkt geplaatst. Zo loopt het papier door de pers waarbij op iedere toren een kleur wordt toegevoegd. Met als eindresultaat een kleurrijk eindproduct.
Tegenwoordig kennen we ook het digitaal drukken, een met het blote oog bijna niet meer van offset te onderscheiden techniek. Het grootste verschil tussen digitaal drukken en offsetdrukken is de prijs. Bij digitaal drukken zijn de vaste kosten per drukopdracht een stuk lager. Digitaal drukken is daardoor vooral interessant bij kleine oplages. Maar ook voor gepersonaliseerd drukwerk, drukwerk dat is voorzien van personalisatie of unieke nummering. En daar zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden in. En er is nog een voordeel: de druktijden van digitaal drukken zijn veel korter dan bij offsetdruk! Ik vertel je hier graag later nog meer over.
En eerlijk is eerlijk, het klinkt allemaal erg technisch. Eigenlijk moet je het gewoon ‘live’ zien. Ben je geïnteresseerd? Ik maak graag een afspraak met je.
Wil jij ondertussen weten wat voor type drukwerk het beste bij jouw opdracht past? Neem ook dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend advies.