15 april 2014

Zondag 27 april a.s. is het weer zover, de World Superbike (SBK) races op het TT circuit van Assen. En wat later op 28 juni de Dutch TT. Dé gelegenheden om motorsportfotografie te beoefenen, zeker tijdens trainingen en kwalificaties die op de dagen ervoor gereden worden.

De beste en eenvoudigste manier om de motorrijders op beeld te krijgen is door ze recht van voren te fotograferen. Ze komen recht op jouw camera af en je kan zelf een goed het moment bepalen om af te drukken. Bij het fotograferen recht van voren zal je zien dat er van de snelheid weinig te zien is, de wielen bewegen niet de achtergrond wordt statisch omdat je niet mee kunt trekken(pannen). Omdat de rijders helmen met vizier dragen is zelfs een gezichtsuitdrukking niet zichtbaar. Al met al een statisch beeld om mee te beginnen. Zoek daarom in het begin een goede plaats uit.

blog-SBK_7707

Een hoge sluitertijd om scherpe resultaten te krijgen is dan wel een vereiste. Bij de snelheid van de rijders op bijgaande foto gaf ik een sluitertijd van 1/500s tot 1/1000s mee. Hoe lager jouw ISO-waarden des te scherper je foto. Maar soms moet je de ISO hoger, naar bijvoorbeeld 720 instellen en je diafragma variëren tussen f/2.8-4. Natuurlijk is e.e.a. afhankelijk van de weers(lees licht) omstandigheden.

Omdat ik fotografeer met een AF-S lens kan ik op de autofocus van mijn camera vertrouwen. Daarnaast continu focus modus en ingesteld op het middelste focuspunt. Door de sluiterknop half in te drukken doet het automatische systeem zijn werking en “probeert” de camera te voorspellen waar de renner zich op het volgende moment zal bevinden. Schiet zoveel foto’s achter elkaar zodat er een grotere kans ontstaat op een paar scherpe beelden. Verwijder de onscherpe beelden op je camera zodat je ruimte hebt voor de volgende serie. En: oefening baart kunst.

blog-SBK_7682

Wanneer je de rijders van opzij kan fotograferen kan je een echt dynamische foto maken. Kies een langere sluitertijd 1/40 – 1/60 en beweeg de camera met de rijders mee. Dit noemt men ook wel “pannen”, als je de rijder op dezelfde positie in het beeld houdt wordt hij scherp vastgelegd en wordt de achtergrond onscherp weergegeven. Hierdoor kan je de hoge snelheid heel mooi visualiseren. Let maar eens op de wielen!

Trouwens geldt dit uiteraard ook bij andere sporten, zie de foto van Albano-AS op Duindigt genomen.

blog-AbanoAs_4693

De juiste sluitertijd is afhankelijk van de snelheid van het onderwerp. Bij de motorraces halen de rijders snelheden van 300km/u, waardoor de sluitertijd toch nog relatief hoog kan zijn zonder dat de beweging in de wielen goed zichtbaar is. In mijn geval hoeft niet alles scherp te zijn omdat de sponsoren het heel prettig vinden als hun naam leesbaar is, daar doen ze het tenslotte voor!

Tijdens het meetrekken is het belangrijk dat je de rijder van iets verder al volgt en dan af te drukken op het punt waar je hem wilt vastleggen en – héél belangrijk – de beweging daarna een tijdje vol te houden tot de rijder nagenoeg uit beeld is verdwenen. Door mee te trekken na het indrukken van de sluiterknop krijg je een soepelere beweging en is de kans groot om de rijder op de juiste plek in beeld te houden. Pas wel op met je telelens dat je niet je buurman voor het hoofd slaat, je hebt een grote draaicirkel.

blog-SBK_2695

Je zult ook zien dat je in het begin even tijd nodig hebt om aan de snelheid van het onderwerp te wennen. Omdat je met zulke hoge snelheden werkt en over het algemeen zo dicht mogelijk aan de rand van het circuit wilt staan zal je veel onscherpe foto’s maken en weggooien zodat het wel even duurt voordat je de juiste meetrek beweging heb gevonden. Gewoon veel doen en blij zijn met enkele goed gelukte beelden.

Voorwaarden Disclaimer Privacyverklaring
Sluiten